Leuven 1:20


Weer een bijzonder project achter de rug. Voor de mockumentary van theaterkoor Tot&Met! heb ik een decor gemaakt. Hoewel natuurlijk alles nep is, gaat het wel over echte mensen en het echte Leuven. Dus het decorstuk moest ook wel echt lijken op... jawel, het stadhuis van Leuven!

  • juni: decorvraag van regisseur/producent Henk met foto van stadhuis van Leuven
  • juli: platen hardboard gekocht en in de tuin gewit. Ik heb ervoor gekozen om de ruwe achterkant van het board te gebruiken zodat het meer op zandsteen lijkt. Verder eindeloos veel afbeeldingen van Leuven bekeken, schetsjes gemaakt, uitvergrotingen berekend.
afbeeldingen resp. van WikiCommons, Ann-Sophie De Steur, mijzelf
  • augustus: verdiept in Hollywood flats en Broadway flats, en veel how-to-make video's gekeken op YouTube. Dit was leerzaam en nodig. De grote platen hardboard waren veel slapper dan gedacht en bleven niet van zichzelf overeind staan.
  • september: daklatten en balken gevonden in een puincontainer in Boxtel, samen met Danny eruit gevist en mee naar huis genomen. Charles, aannemer en vriend van het koor, gebeld om afspraken te maken over gebruik van zijn werkplaats in Den Bosch.
  • 3x in de werkplaats gestoeid met balken en latten, lijm, nietpistool, boren, zagen, schroeven en zandzakken totdat de platen alle vier keurig tegen elkaar recht overeind stonden. Stevig en toch nog demontabel!

  • 4x in de werkplaats gewerkt met tape en potlood om een zo imposant mogelijk stadhuis te krijgen op 2,44x2,44cm. De officiële vluchtpunten lagen veel te ver weg om lijnen goed te zetten, daarom maar op het oog en uit de losse hand. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een 'gesmokkeld perspectief': de 2 gevels zijn meer zichtbaar dan normaal maar het is ook weer niet helemaal opengeklapt. Dat hield dus ook meteen in dat de optie om een bestaande afbeelding te projecteren verviel. Even tussendoor een selfie om te zien hoeveel er over blijft van het stadhuis-op-schaal als er een half koor voor staat...


  • 1 week voor de opname samen met echtgenoot Danny het hele decor in de auto weer naar Boxtel gehaald
  • thuis 5x afwisselend geschilderd en gezaagd. Tussendoor het decor een repetitieavond naar Den Bosch gereden voor haar filmrol als 'decor-to-be onder handen van mezzo's alias bezige bijtjes'.

  • 1 oktober: voorzichtig alles naar Bergeijk gereden. De inmiddels uitgezaagde en daardoor kwetsbare skyline is in tact gebleven. Aldaar is het volledige stadhuis in elkaar gezet door de met 4 schroefboren gewapende mezzo's, tot en met de 3 losse torentjes op de zijgevel. Eindelijk was het dan zover en kon zij glanzen als een volwaardig nep-Leuven. Tot&Met en ik waren er heel blij mee. Tenslotte heb ik nog met de burgemeester voor het laat-Brabants gotische gebouw geposeerd voor de fotografen.

Het stadhuis verdwijnt nu naar mijn zolder. We denken er nog over of het mee gaat als we eind oktober op koorweekend naar Leuven gaan. Het komt in ieder geval nog in actie bij de vertoning van de film van Tot&Met! in Perron 3 in januari. Wat er daarna mee gebeurt is nog niet bekend. Wellicht kunnen wij nog een cultureel actieve basisschool in Leuven er blij mee maken.

Inmiddels ben ik zelf best benieuwd om Mini-Europe in Brussel eens te bezoeken. Daar staat-ie ook, schaal 1:25, met 236 gebeeldhouwde standbeeldjes!

En wie nieuwsgierig is naar de film (hij wordt echt heel leuk en ontroerend): hou onze facebookpagina in de gaten...

8 opmerkingen:

  1. Wat leuk om het hele werkproces te zien...en wat een resultaat Margriet. Ongelofelijk goed. Chapeau

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om dit te lezen, het originele stadhuis kan alleen maar tegenvallen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk projekt, het ziet er fantastisch uit! Fijne week en hartelijke groet El

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zojuist bericht van een school voor speciaal onderwijs in Leuven. Zij willen heel graag het decorstuk een mooi plaatsje geven in hun school en gebruiken voor toekomstige projecten. Tof!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing!
    Thank for your very good article...!
    ผลบอล

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Piseth, Curious how you found me... And can you read Dutch? Bye, Margriet

      Verwijderen
  6. Het is echt de feel-good mockumentary van het jaar geworden! Vertoning van de film + optreden van het theaterkoor op 20/21 januari in Perron 3 (Rosmalen). Kaartjes zijn te bestellen via theaterkoortotenmet.nl

    BeantwoordenVerwijderen